Kvalitné nože do každej kuchyne! Aké by Vám nemali chýbať?

Určite uznáte, že varenie bez použitia noža je takmer nemožné. Nôž potrebuje gazdiná v kuchyni každý deň! No prácu s nožom si môžete stonásobne uľahčiť. Ak používate ten správny typ noža. Pretože kuchynské nože môžu byť rôzne. A s každým je práca iná. Poznáte tieto typy kuchynských nožov?

Nože, ktoré by ste mali mať v kuchyni

Ak si chcete varenie zjednodušiť, spríjemniť a urýchliť, určite si zaobstarajte do svojej kuchynskej výbavy nasledujúce nože.

  • Vykosťovací nôž. Má dlhšiu tenkú čepeľ. S jeho pomocou jednoducho vykostíte rôzne druhy mäsa. Ak teda často pripravujete mäso, tento nôž bude užitočným pomocníkom.
  • Nôž na maslo. Nôž na maslo je charakteristický menšou tupou čepeľou. Vďaka takémuto nožu veľmi jednoducho rozotriete rôzne druhy masla na pečivo. Bez drobenia, či lámania pečiva.
  • Nôž na syr. Tieto nože sa vyznačujú vyrezávanou čepeľou. Vďaka tomu sa syr pri rezaní na čepeľ nelepí a nedeformuje. S týmto nožom budete tvoriť napríklad nádherné obložené misy.
  • Nôž šéfkuchára. Jeho názov znie síce profesionálne, no je určený na bežné použitie v každej kuchyni. Má širokú a veľkú čepeľ, s ktorou dokonale nakrájate mäso, veľkú zeleninu alebo aj nasekáte bylinky.
  • Elektrický nôž. Zdá sa Vám, že elektrický nôž je vymoženosť, ktorú vôbec nepotrebujete? Tak to ste ešte prácu s ním zrejme nevyskúšali. Prednosťou elektrického noža je, že dokáže nakrájať akékoľvek potraviny na dokonale tenké kúsky alebo plátky.
  • Nôž na chlieb a pečivo. Nemáte radi, keď sa Vám pri krájaní pečivo a chlieb drobí? V tom prípade používajte nôž na pečivo s vrúbkovanou čepeľou.

Špeciálne kuchynské nože

Ak je varenie zároveň Vašim koníčkom a chcete ho povýšiť tak trochu na umenie, určite sa Vám budú hodiť aj špeciálne typy nožov. Aké to sú?

  • Nôž „vtáčí zobák“. Tento nôž získal svoje pomenovanie práve vďaka netradičnému tvaru čepele, ktorá pripomína zahnutý vtáčí zobák. Používa sa najmä na vyrezávanie do zeleniny a ovocia. Vďaka nemu vytvoríte v kuchyni hotové umelecké diela!
  • Filetovacie nože na ryby. Majú ohybnú tenkú čepeľ a tak vďaka nim perfektne nakrájate rybacie mäso.

Ideálne je, ak si zaobstaráte značkové nože. Sú kvalitné a vydržia Vám dlhú dobu. Nebudete tak musieť nože pravidelne dokupovať a vymieňať za nové. A varenie bude vďaka nim hračka a zábava!

 

FOTO: © Giuseppe Porzani / Dollar Photo Club

 

Pridaj komentár